Kantharosz Gála

Páratlan élmény, kellemes társaság, csúcsborok, felemelő muzsika
és szívet melengető cél – így jellemezhető röviden a
Kantharosz Gála.
Rekord született a liciten!

Ötven Óvodában segített a Lurkó Alapítvány

Ötven Óvodában segített a Lurkó Alapítvány

Egyéb , visszhang 🕔március 23, 2016

Egy különleges, több mint 2 millió forint értékű szemszűrő berendezést nyert a Kantharosz Gála pályázatán 2015-ben a Lurkó Alapítvány. Vállalták, hogy ezzel végigjárják a győri, Győr környéki óvodásokat, és kiszűrik azokat a kicsiket, akiknek gond van a látásával. A program nagyon fontos, hiszen sokszor az iskolaév végén derül ki egy-egy gyermekről, hogy nem gyenge képességű, csupán nem látja a táblát.

A program nagyon fontos, hiszen sokszor az iskolaév végén derül ki egy-egy gyermekről, hogy nem gyenge képességű, csupán nem látja a táblát. Az időben megtalált rendellenességeket gyorsan orvosolhatják a szemészetekre továbbküldött gyermekeknél. A készülék rendkívül egyszerűen működik. Vége a félelemnek, a hosszadalmas vegzatúrának, a kicsiknek mindössze vissza kell mosolyogniuk a berendezésen található bohóc arcra, és már kész is a felvétel.

A nyertes alapítvány ötven óvodát látogatott végig az elmúlt egy évben, 5145 gyermeket vizsgált meg, és ebből 814-nél talált gondot a tompalátást szűrő készülékkel. Szép levelet kapott júniusban a Kantharosz Alapítvány a Lurkó alapítványtól. Képviselőjük, Zajovicsné Vízer Bernadett osztotta meg örömét, tapasztalatait a szervezőkkel. Először is arról írt, hogy az óvodák egy részében az óvónők nem igazán tudták, miről is van szó, hogy ez egy fájdalommentes mérés, emiatt a felkészülés nem ment, sokszor féltek a kicsik. „Megoldottam mindig a helyzetet – írta a Lurkó vezetője, – nem volt olyan gyerek, aki 1 perc múlva ne mosolygott volna. Azt mondtam minden csoportszobában, hogy ez egy varázsbőrönd. Tudtok valami varázsigét, hogy kinyíljon? Igen – volt a válasz. Csiribú, csiribá és nézzétek, kinyílt a bőrönd. Egy varázs fényképezőgép van benne. Megengeditek, hogy lefényképezzelek vele benneteket? … És már tolongtak is, hogy melyikük legyen az első… Jövőre már mindent tudnak az óvó nénik is, és biztosan jobb lesz a beharangozó.”

Mert Zajovicsné Vízer Bernadett jövőre is folytatja. Méri az új ovisokat, és összehasonlítja a már mértek állapotát a korábbival. Ehhez három egykori osztálytársa, barátnője is csatlakozott önkéntes segítőként.

A mérések eredményének köszönhetően orvoshoz juthatnak, akiknek erre szükségük van. Ehhez azonban már a szülőket kellett meggyőzni. Volt, akinek hosszasan kellett könyörögni, megértetni a vizsgálat súlyát, és a szükségességét annak, hogy mielőbb orvosi segítséget kapjon a kicsi. A szűrés azt a célt is elérte, hogy olyan jeleket, amelyeket sem a szülő, sem az óvónők nem vettek észre, megismerjenek. Gyanús, ha erősen pislog a gyermek a két szem közötti 2-4 dioptria különbség miatt, vagy a Cylindernek nevezett probléma miatt lehajtja állandóan a fejét. Sokszor esett, kelt az óvodás, de még akkor sem gondoltak szembetegségre. Amikor folyton az óvónő körül sündörög a kicsi, azt hiszik félénk. Pedig gyakran az ok: rosszul lát, állandóan szüksége van biztonságérzetre. A vizsgálatok alatt mindezeket az óvónőknek elmondták, ami sokat segíthet akkor is, ha nincs ott a Lurkó.

„Nagyon boldog vagyok – fejezi be a levelét Zajovicsné Vízer Bernadett, – hogy megvehettük ezt a műszert, hogy segíthettem 814 gyermeken.

KÖSZÖNÖM A  KANTHAROSZ ALAPÍTVÁNY MINDEN TAGJÁNAK, ÉS AZ ALAPÍTVÁNYT SEGÍTŐKNEK. DERŰS NYARAT KÍVÁNOK SZERETETTEL MINDANNYIATOKNAK!”

 

Vissza