logo

 

 

„Kezet csak megfogni szabad.
Elveszíteni vétek. Ellökni átok.
Egymásba simuló kezek tartják
össze az eget, s a világot” (Albert Camus)

 

 

Kantharosz Gála - Civil Összefogás

 

 Páratlan élmény, kellemes társaság, csúcsborok, felemelő muzsika és szívet melengető cél – így jellemezhető röviden a Kantharosz Gála. A választott idézet szellemében példamutató kezdeményezés indult útnak Győrött. Meghatározó civil szervezetek fogtak össze az Európai Borlovagrend győri legátusának kezdeményezésére: az Első Győri Lions Club, az Arrabona Lions Club, a Patrónus Lions Club, a Rotary Club Győr, a Rotary Club Győr Rába és a Rotary Club Győrújbarát jóvoltából minden tavasszal megtelik a város koncertterme, a Richter-terem, adakozni vágyó emberekkel. A civil együttműködés alapgondolata az volt, hogy ne külön-külön próbáljunk kisebb-nagyobb összegekkel támogatni rászorulókat, hanem az erőket koncentrálva, „egymásba simuló kezekkel” megoldhatatlannak tűnő gondokat sikerüljön orvosolni. Társult a gondolathoz a Győri Filharmonikus Zenekar, amelynek muzsikusai ezen az estén fellépti díj nélkül játszanak. Az esten a muzsika szárnyán végigjárhatjuk a Magyarországon és a határ túloldalán található borvidékeinket. Neves borászok kereskedelmi forgalomban nem kapható különleges kincseihez párosul egy-egy kellemes zenemű, majd a felajánlott borokat, pálinkákat elárverezzük. Milliókat sikerül így a rászorulókhoz juttatni, hogy amire végképp nincs forrás, ami már reménytelennek tűnik, az is megoldódjon. Megszűnt az életveszély, egy lépéssel előbbre jutott a fogyatékkal született, kinyílt a világ az otthontalannak, melegebb lett az autisták háza, van hol bontogatni a tehetséget, szép szót váltani, nagyobb esélyt kapni a jövőre. És mindezeket olyan szervezetek segítik, amelyek nem tartanak fenn irodát, személyzetet, hanem maguk dolgoznak, a saját pénzüket áldozzák jó célra. Tekintettel a bor főszerepére, a rendezvény Dionüszosz isten kétfülű ivóedényéről, a Kantharoszról kapta a nevét. 2010 óta minden évben Borkai Zsolt Győr polgármestere a gála fővédnöke.  A zenekart Berkes Kálmán művészeti vezető dirigálja. A legtöbbet licitálónak a Városi Művészeti Múzeum értékes alkotást ajánl fel. Az est a támogató borászok kínálatával, borkóstolással, beszélhetéssel zárul. Aki részt vesz, és jól érzi magát, az tudja, hogy közben olyan gyermekek álmait váltja valóra, akik nélküle soha sem remélhettek volna komoly összegű támogatást. Ahogy az élet egyre nehezebb, úgy egyre többen kerülnek reménytelen helyzetbe. Rajtuk segít ez a példás összefogás. Tartson velünk, érezze át, milyen jó, hogy adhat, és mennyire felemelő, amit a megajándékozottaktól kaphat. Legyen tagja egy minden értelemben vett jó csapatnak!

Pió Márta

gesztor

Fűke Géza

igazgató

Tagai István

első legát Győr

 Kantharosz Gála, Győri Filharmonikus Zenekar, Európai Borlovagrend

 

A Szervező Bizottság tagjai:

Európai Borlovagrend - Riegler Antal
Arrabona Lions Club - Mugits József
Első Győri Lions Club - Pió Márta
Patrónus Lions Club - Hartmann József
Rotary Club Győr - Dr. Hartványi Tamás
Rotary Club Győr Rába - Jákó Zsolt
Rotary Club Győrújbarát - Váczi József
Győri Filharmonikus Zenekar - Ősz Gábor

 

Kantharosz célegyenesben

 

 

 

Ismét készülődnek Győr meghatározó civil szervezetei és a Győri Filharmonikus Zenekar a Kantharosz Gálára, amely 2017-ben április 6-án 18 órakor lesz a Richter-teremben. Ezúttal Borbás Marcsi és Rákóczi Feri a következő borászok kincseit árverezi el:

A tokaji Nobilis Szőlőbirtokról, Bodrogkeresztúrról ismét megismerhetünk egy sikeres női borászt Bárdos Sarolta személyében. 2012-ben elnyerte az Év Bortermelője Tokaj-hegyalján díjat, 2017-ben a magyar bor „nagykövete” lett a Tokaji Amicus 2011-es évjáratú boruk. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Borválogatás 2017 Superior kategóriájában diadalmaskodott, azóta ez a különlegesség szerepel a külképviseleteken és az ideérkező nemzetközi delegációk fogadásán.

A Kancellár Birtok – Somlóról hozza el felajánlását. A tulajdonos a győri Horváth Ferenc családja. A fiatal borászat máris sikerrel büszkélkedhet: a Nagy-Somlói Juhfark 2012-es bora aranyérmet szerzett a 2016-os Somlói Juhfark Versenyen.
 
A Juhász Testvérek Pincészete az egri borvidék egyik meghatározó borászata. Olyan borászat, amelynek termékei a csúcs gasztronómiában éppúgy keresettek, mint a szupermarketek polcain, és amelyek nemcsak idehaza, de a világ nagy borversenyein is díjak sokaságát nyerték el.

A Wunderlich Pince neve hosszú ideje fogalom Villányban. 1999-ben az országos borversenyen Villányi Cabernet Franc-jával Nagy Aranyérmet, Cabernet Sauvignonjával aranyérmet nyert. Ilyen magas elismerést mindössze három családi pincészet kapott.

A Pócz Pincészet a Dél-Balatoni borvidék gyöngyszeme A szőlész-borász végzettségű családi gazdálkodó szerint "a "Cuvée"-k jelenítik meg igazán a pincészet egyediségét. A különböző borversenyeken számos díjat nyert a Pincészet, többek között a 2008-as évjáratú Kokas-hegyi Olaszrizling és a Kokas-hegyi Chardonnay boruk aranyat érdemelt.

A Pannonhalmi borvidék különleges meglepetést tartogatott: hét borász ajánlott fel a Borhálón keresztül 100 üveg bort a Kantharosz licitre. Ezzel egy nagy lépést tettek abba az irányba, ami Villány, Szekszárd, Eger sikerét is megalapozta: a borvidék képviselőinek összefogására.

Látva a magyar borászok lelkes támogatását, akik immár 54-en vannak, a rendezvény mellé állt az agrártárca is. Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter különleges licittárgyat küld az árverésre, amelyet dr. Nagy István államtitkár mutat majd be.
A Szigetköz lelke Pálinkaház az idén is egyedi cserépedényben küldi el jótékony felajánlását. 

A gála főtámogatója 2017-ben az MKB Bank
A gála fővédnöke 2017-ben is Borkai Zsolt, Győr polgármestere

Akikért 2017-ben a Győri Filharmonikusok muzsikája Berkes Kálmán művészeti vezető vezényletével szól:

  • Győrújbarát Egy a világunk Alapítvány – szemmel vezérelhető számítógépet kapnak, hogy beteg gyermekeiknek kinyílhasson a világ egymással összefogó családok.
  • Gyárvárosi Iskoláért Alapítvány – játszóteret álmodtak és kapnak a gyerekek.
  • Győri Református Egyházközség – a reformáció jubileumi évében a kiemelkedő teljesítményű gyermekek eljutnak a reformáció bölcsőjébe.
  • Dunaszerdahely Életfa Polgári Társulás - Győr vonzáskörzetéből a határon túlról is pályáztak, hogy a beszéd gondokkal, és más hátrányt okozó nehézségekkel küzdő gyermekek felzárkózhassanak, egészséges felnőttekké váljanak.
  • Pázmándfalui Napsugár Óvodáért Alapítvány – élménypark segíti a gála jóvoltából a kisgyermekeknek a természet megismerését.
  • Wendler Enikő fuvola tehetségnek segítünk eljutni egy versenyre. Hogy megérdemli, íme a friss hír: a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács "Felfedezettjeink" pályázatának fődíját Wendler Enikőnek ítélte.
  • Megújult a Kantharosz Alapítvány kuratóriuma. Az elnök Mikóczi Tamás lett, alelnöknek Szilasi Péter Tamást választották.
  • A gálára minden évben hírességek is jönnek. Az idén 100 éves Lions mozgalom díjazottjai közül Benkő László, az Omega együttes győri származású tagja, Agárdi Szilvia énekesnő már elfogadta a meghívást. Örömmel érkezik a Felvidékről Szarka Gyula a Ghymes együttes alapítója.

A Gála kiemelt támogatója: Büchl Hungária Kft.
Arany fokozatú támogató: ProMinent Kft.

 

 

 

 gyp  kisalfold