logo

 

 

„Kezet csak megfogni szabad.
Elveszíteni vétek. Ellökni átok.
Egymásba simuló kezek tartják
össze az eget, s a világot” (Albert Camus)

 

 

Kantharosz Gála - Civil Összefogás

 

 Páratlan élmény, kellemes társaság, csúcsborok, felemelő muzsika és szívet melengető cél – így jellemezhető röviden a Kantharosz Gála. A választott idézet szellemében példamutató kezdeményezés indult útnak Győrött. Meghatározó civil szervezetek fogtak össze az Európai Borlovagrend győri legátusának kezdeményezésére: az Első Győri Lions Club, az Arrabona Lions Club, a Patrónus Lions Club, a Rotary Club Győr, a Rotary Club Győr Rába és a Rotary Club Győrújbarát jóvoltából minden tavasszal megtelik a város koncertterme, a Richter-terem, adakozni vágyó emberekkel. A civil együttműködés alapgondolata az volt, hogy ne külön-külön próbáljunk kisebb-nagyobb összegekkel támogatni rászorulókat, hanem az erőket koncentrálva, „egymásba simuló kezekkel” megoldhatatlannak tűnő gondokat sikerüljön orvosolni. Társult a gondolathoz a Győri Filharmonikus Zenekar, amelynek muzsikusai ezen az estén fellépti díj nélkül játszanak. Az esten a muzsika szárnyán végigjárhatjuk a Magyarországon és a határ túloldalán található borvidékeinket. Neves borászok kereskedelmi forgalomban nem kapható különleges kincseihez párosul egy-egy kellemes zenemű, majd a felajánlott borokat, pálinkákat elárverezzük. Milliókat sikerül így a rászorulókhoz juttatni, hogy amire végképp nincs forrás, ami már reménytelennek tűnik, az is megoldódjon. Megszűnt az életveszély, egy lépéssel előbbre jutott a fogyatékkal született, kinyílt a világ az otthontalannak, melegebb lett az autisták háza, van hol bontogatni a tehetséget, szép szót váltani, nagyobb esélyt kapni a jövőre. És mindezeket olyan szervezetek segítik, amelyek nem tartanak fenn irodát, személyzetet, hanem maguk dolgoznak, a saját pénzüket áldozzák jó célra. Tekintettel a bor főszerepére, a rendezvény Dionüszosz isten kétfülű ivóedényéről, a Kantharoszról kapta a nevét. 2010 óta minden évben Borkai Zsolt Győr polgármestere a gála fővédnöke.  A zenekart Berkes Kálmán művészeti vezető dirigálja. A legtöbbet licitálónak a Városi Művészeti Múzeum értékes alkotást ajánl fel. Az est a támogató borászok kínálatával, borkóstolással, beszélhetéssel zárul. Aki részt vesz, és jól érzi magát, az tudja, hogy közben olyan gyermekek álmait váltja valóra, akik nélküle soha sem remélhettek volna komoly összegű támogatást. Ahogy az élet egyre nehezebb, úgy egyre többen kerülnek reménytelen helyzetbe. Rajtuk segít ez a példás összefogás. Tartson velünk, érezze át, milyen jó, hogy adhat, és mennyire felemelő, amit a megajándékozottaktól kaphat. Legyen tagja egy minden értelemben vett jó csapatnak!

Pió Márta

gesztor

Fűke Géza

igazgató

Tagai István

első legát Győr

 Kantharosz Gála, Győri Filharmonikus Zenekar, Európai Borlovagrend

 

A Szervező Bizottság tagjai:

Európai Borlovagrend - Riegler Antal
Arrabona Lions Club - Mugits József
Első Győri Lions Club - Pió Márta
Patrónus Lions Club - Hartmann József
Rotary Club Győr - Dr. Hartványi Tamás
Rotary Club Győr Rába - Jákó Zsolt
Rotary Club Győrújbarát - Váczi József
Győri Filharmonikus Zenekar - Ősz Gábor

 

Kantharosz Gála 2017 - Muzsika és bor kettősei a gyermekekért

A Kantharosz Civil Összefogás nevében 2017. április 6-án 18 órakor jótékonysági gálaestre és borárverésre hívjuk szeretettel Győrbe, a Richter-terembe.  

Az elmúlt hét évben a térség legnagyobb jótékonysági rendezvényévé nőtte ki magát a Kantharosz Gála, amelynek szervezői, támogatói összesen 43 millió forintot meghaladó összeggel segítették valóra válni gyermekek és ifjak nagy álmait, és a velük foglalkozó szervezetek fejlesztéseit, programjait.  Az összefogás lényege, hogy nem apró kis adományokat kaphatnak, hanem nagy értékű támogatás révén számukra lehetetlennek tűnő célokat tudnak elérni a pályázók.

A Győri Filharmonikus Zenekar és hét civil szervezet összefogásával, nyolcadik alkalommal  lesz jótékonysági gálaest, koncert, borárverés Győrött a Richter-teremben. A zenekar felajánlása mellé az Európai Borlovagrend, az Első Győri Lions Club, az Arrabona Lions Club, a Patrónus Lions Club, a Rotary Club Győr, a Rotary Club Győr Rába, és a Rotary Club Győrújbarát szerveződött arra, hogy példát mutat összefogásból, és segít a társadalom egyre nehezebb helyzetbe kerülő rétegein, elsősorban gyermekintézményeken, és támogatja a tehetségeket. 

 

A gálát Magyarország legnevesebb borászai támogatják. Kereskedelmi forgalomban nem kapható kincseiket, különlegességeiket ajánlják fel licitre, majd borkóstolót tartanak.  Az idén a közönség többek között megkóstolhatja a Somló-hegy kiváló borait, érkezik támogató Tokajból, Villányból, Egerből, Pannonhalmáról. A pálinkát a Szigetköz Lelke pálinkaház képviseli Rácz Ferenc tulajdonos jóvoltából.

 

 

Az est bevételéből fantasztikus, a NASA által kifejlesztett technológiájú lehetőséget kapnak azok a gyermekek, akik fogyatékosságuk miatt csak szemmel képesek irányítani egy számítógépet, ezzel egyedülálló ablakot nyithatnak a világra. Az idén segítjük a határon túli magyar gyermekek felzárkózását Dunaszerdahelyen, a pázmándfalusi óvodások élményparkját. A reformáció évfordulója alkalmából szervezett pályázat nyerteseinek segítünk eljutni a reformáció bölcsőjébe. És egy fantasztikus fuvola tehetségnek egy jelentős  versenyre, Győr hírnevét öregbíteni. 
          
     
Az idén is lesz közönségszavazás, amely eldönti: a Család és Gyermekjóléti Központ, az Iskolakultúráért - Esélyteremtésért Egyesület, vagy az Emésztőszervi Megbetegedésben Szenvedő Gyermekekért Alapítvány kaphat-e 500 ezer forintnak megfelelő támogatást.                                

A gála fővédnöke minden évben, így most is, Borkai Zsolt, Győr polgármestere. A műsorvezetők: Borbás Marcsi és Rákóczi Ferenc, a Győri Filharmonikus Zenekart Berkes Kálmán művészeti vezető dirigálja. Aki szeretne egy szép estét eltölteni abban a tudatban, hogy rászorulókon segít, a Richter-teremben és a szervező civil kluboknál tud jegyekhez jutni.

 

 gyp  kisalfold