Aranyérem Berlinből

Első helyezett lett Gláser Márton, a Győri Tánc- és Képzőművészeti iskola növendéke, Magyarország egyetlen indulója, a február 17. és 22. között megrendezett berlini Táncolimpián.


Tizenkettedik alkalommal tartották meg Németországban a Tanzolymp Berlin versenyt klasszikus balett, modern tánc, néptánc, jazz, sztepp és divattánc kategóriában – tájékoztatta lapunkat Bombicz Barbara, a Győri Tánc- és Képzőművészeti iskola vezetője. Külön díjazták az állami hivatásos szakképző iskolák és a nem profi magániskolák indulóit. Nevezni szóló, kettős és csoportos számokkal lehetett, négy korcsoportban 8 és 26 éves kor között.

A győri Gláser Márton kimagasló eredményét öthónapos felkészülés előzte meg Eva Hotová évfolyamvezető balettmesternő vezetésével. Két fiatal kortárs koreográfus, Katona Zoltán és Varga Csaba Unattainable, ill. Major Planet címmel készített egy-egy háromperces szólót Márton számára, amelyek lépésanyaga megfelelt a nemzetközi versenybíróság követelményének.Bombicz Barbara, Gláser Márton, Eva Hotová


Az ötnapos, közel ezer táncos növendéket és mestereiket összegyűjtő izgalmas megmérettetés nagyon magas színvonalon zajlott – hangsúlyozta Bombicz Barbara. Gláser Márton technikai és művészi előadásmódját az állami szakképző iskolák kortárstánc kategóriájában első helyezéssel díjazták. Vladimir Vasziljev, a moszkvai Bolsoj Színház balettegyüttesének korábbi első szólistája és igazgatója, a rendezvény tiszteletbeli elnöke mellett neves balettiskolák és színházak vezető művészei értékeltek a nemzetközi zsűriben.

 

A győri fiú felléphetett a záró gálán is, a Berliner Festspielhaus színpadán, ahol Katona Zoltán koreográfiáját adta elő. A gálaműsoron a nyertes fiatalok előtt példaképként táncoltak a moszkvai, berlini és ukrán operaházak neves szólistái klasszikus és modern koreográfiákban. Többek mellett Ekaterina Krysanova és Semion Chudin, akik a Csipkerózsika nagy kettősét táncolták, ők a Bolshoi Balett Moscow színházból érkeztek. Giuliana Bottino és Rishat Yulbarisov „Bach” címmel modern koreográfiát adtak elő a Staatsballett Berlin együtteséből. Jana Salenko és Oleksandr Stoianov a Kalóz kettősében kápráztatták el a nézőket a Staatsballet és Ukrainian National Opera and Ballet Theatre táncosaiként – mesélte Bombicz Barbara.

A versenyre való kijutást a Kantharosz civil szervezet tette lehetővé. A „Kantharosz a gyermekek jövőjéért, a jövő nemzedékéért” címmel kiírt nyertes pályázat állta a költségeket.

2015. február 25. 10:17

F.G.

forrás: gyorplusz.hu

 

 gyp  kisalfold