Kantharosz: jótékony összefogás

A hangversennyel és borárveréssel egybekötött Kantharosz gálát idén március 1-én 18 órától a Richter Teremben tartják. Jótékony szervezetek fogtak össze, hogy az est bevételével nemes célokat támogassanak.


Az idei Kantharosz gála bevételével a szervezők Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának Gyermekvédelmi Központját, a Bóbita Különleges Gyermekotthont, a Grácia Művészeti Intézet fiatal táncos tehetségeit és a református gyülekezet ifjú tagjait akarják támogatni. Emellett szeretnék segíteni a „Győri Szülészetért” Alapítványt, amelynek elnöke dr. Nagy Sándor. Az orvos elmondta, hogy céljuk a győri kórház szülészetén és nőgyógyászatán a betegellátás színvonalának emelése, eszközök, műszerek beszerzésével. Most leginkább egy korszerű nőgyógyászati asztalt szeretnének venni.
A közös célért hét jótékony szervezet fogott össze. Az idén 20 éves Első Győri Lions Club a „Szolgálunk” mottó jegyében vakokat, gyengénlátókat támogat. Kiemelten kezeli a nehéz körülmények közt élő és a tehetséges gyermekek segítését. Az elmúlt időszakban támogatta például Szabó András énekespalántát, és több közösséget is, például a Gézengúz Alapítványt, a Mindszentpusztai Autista Otthont. Az Arrabona Győr Lions Club 22 taggal tevékenykedik a vakok és gyengén látók, más hátrányos helyzetben lévők megsegítéséért. A 10 éve alakult egyesület baráti közösségként folytatja jószolgálati tevékenységét. Az Első Győri Kiwanis Club 9 éve működik, már több mint 20 millió forintnyi támogatást juttatott gyerekeknek. Segítette a kolontári családokat, iskolát. Idén immár harmadszor visz 40 győri kisiskolást Bécsbe kirándulni. Támogatják a beteg, a szociálisan rászoruló gyermekeket, családokat, gyermekintézményeket, a tehetségeket.
Az 1905-ben alapított Rotary világszervezetet szakmájukban elismert férfiak, nők alkotják, akik hisznek a felebaráti segítség fontosságában. Munkájukban, magánéletükben igyekeznek magas erkölcsi normákat állítani. Céljuk a segítőkészség a mindennapi életben, egy jobb világ érdekében való munkálkodás, az igazság, a tisztesség, a barátság és a jóakarat útján. Feladatuknak tekintik hátrányos helyzetű embertársaik támogatását, olyan programok kidolgozása és megvalósítása által, amelyek minden érintettnek javát szolgálják. A Rotary eszméje: a cselekvő humanizmus. Jelmondatuk Albert Schweizertől származik: „Amit tehetsz, csepp a tengerben, de ez ad értelmet életednek.” A Rotary Club Győr 1992-ben, a Rotary Club Győrújbarát 2003-ban, a Rotary Club Győr Rába 2009-ben alakult. Együttes taglétszámuk 74. Az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusa 2003-ban jött létre, ezen belül működik 9 legátus, köztük a győri, amihez mosonmagyaróvári és esztergomi csoport tartozik. A győri legátus 4 éves, a vallás és a bor tisztelete érdekében tevékenykedik, a szőlészeti kultúrát népszerűsíti, karitatív munkát végez.

 gyp  kisalfold