Kantharosz Gála

Páratlan élmény, kellemes társaság, csúcsborok, felemelő muzsika
és szívet melengető cél – így jellemezhető röviden a
Kantharosz Gála.
Rekord született a liciten!

Gyermekek köszöntötték a gyermekekért játszó zenekart

Gyermekek köszöntötték a gyermekekért játszó zenekart

Egyéb 🕔április 10, 2018

Oscar-díjas film kórusa, a Bakáts téri Általános iskola gyermekei Molnár Mónika karnaggyal az élen köszöntötték a 9 éve a gyermekekért játszó Győri Filharmonikus Zenekart világhírűvé vált Bodzavirág énekükkel. Az ok: 50 éves hivatásos fennállását ünnepelte az együttes. Berkes Kálmán karnagy, Lisz-díjas Érdemes művész meghatottan fogadta a meglepetést. Az Oscar még egyszer is felbukkant az esten, ugyanis dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Szepsy Istvántól, válogatott össze 6 db. 6 puttonyos 10 éves Tokaji Aszút, attól a borásztól, aki Olaszországban 2013-ban a borászok Oscar-díjaként elismert díjat érte el, és aki 2014-ben szintén támogatója volt a Kantharosz estnek. 2018-ban ismét bebizonyosodott, hogy Győrben érzékenyek az emberek a jótékonyságra. 13 millió 600 ezer forint volt a 9. Kantharosz gála mérlege, amit a jegyet vásárló közönség, a támogatók és az ország neves borászainak adományaira licitálók áldoztak a gyermekek örömére, fejlődésére, egészségére. Ez a különleges program meghódította Győrt, az ország neves borászait, sőt már a Duna túl oldalán, a Dunaszerdahely térségében élőket is. A nehéz sorsú, fogyatékos, vagy nagyon tehetséges gyermekeken, ifjakon, velük foglalkozó közösségeken segített ismét hét civil szervezet, az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusa, az Első Győri Lions Club, az Arrabona Lions Club, a Patrónus Lions Club, a Rotary Club Győr, a Rotary Club Győr Rába, és a Rotary Club Győrújbarát példás összefogása.

A győri gazdaság jelentős szereplői, a meghatározó helyi civil szervezetek és a polgárok évről évre összefognak, hiszen így tudnak igazán tenni azokért a közösségekért és rászorulókért, akik valóban megérdemlik a törődést és az odafigyelést. Példaértékű, hogy immár kilencedik éve jön létre ez az együttműködés városunkban –ezekkel a szavakkal nyitotta meg dr. Fekete Dávid Győr alpolgármestere a jótékonysági gálát. Szarka László igazgató büszkén jelentette be, hogy az MKB Bank már harmadszor érezte úgy, hogy érdemes főtámogatóként állnia az ügy mellé.

Tavaly Rákóczi Ferit, az idén Borbás Marcsit ért váratlan nehézség, nem tudott jönni a gálára. Tavaly két helyettes is volt, egyikük, mint II. Rákóczi Ferenc lépett színpadra. De mivel az est végén Borbás Marcsi úgy fogalmazott, lehet, hogy II. Rákócziként érkezett a felmentő, de I. Fehér Gáborként távozott a színpadról, ezért természetes volt, hogy az idén már nem Borbás 2, hanem első Fehér Gábor állt a mikrofon mögött. Ketten nagy útra kalauzolták a nézőket a borászok segítségével. A Balatonnál kezdtünk, szomszédságából, a Somló hegyről érkezett a Kreinbacher pince képviselője, akinek francia stílusú pezsgői fogadták már a bejáratnál az érkezőket. A csopaki Jásdi Pince borai után Tokajba repített bennünket a Balassa Borászat. A felajánlását gyűjtőktől vásárolta vissza a tulajdonos, hogy nagy értékkel segíthessen. Szent helyek következtek. A Fritz Pincében szentélyt építettek a bornak Szekszárdon. Egerben pedig a St. Andrea birtok gazdája, Lőrincz György Áldásnak, Boldogságosnak, Valóban méltónak, Örökkének, Tündökölj-nek, Merengőnek,keresztelte el a borait, Ars Sacra néven kínál borcsomagot. A borút ugyancsak szent környéken zárult, a pannonhalmi borvidék Pécsinger Pincéjénél, ahol csodás családi összefogás keresi az új utakat, a tökéletességet az isteni nedű készítésében. Ehhez már csak a Szigetköz lelkét lehetett hozzátenni, a legnagyobb felajánlást, a különleges, ritka, már-már elérhetetlen tételt, a 10 liter barkócaberkenye pálinkát egy különleges, Kantharosz emblémával díszített edényben. Rácz Ferenc szólt róla ihletett, rajongó szavakkal.

A fentiek ismeretében nem meglepő, hogy volt, ami még 1 milliónál is többért kelt el a liciten. A bevételt megelőlegezve a Kantharosz Alapítvány megvásárolta azt a diagnösztikai készüléket, amire a Jóság Süti Napok Civil Társaság pályázott. Mikóczi Tamás kuratóriumi elnök, Fehérné Francsics Liselotte a pályázó képviselője a színpadon adta át Dr. Gesztesi Éva főorvosnak a gyermekmentőknek szánt eszközt.

Miután Tagai István alapító, az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusának vezetője bejelentette a fantasztikus csúcsot, a 13 millió 600 ezer forintos adományt, ahogy az elmúlt években, úgy az idén is tapssal köszöntötték a nyertes licitálókat a résztvevők. Közülük a legmagasabb összeggel nyert jótevő átvehette a Hefter Galéria képviselőjétől Hefter László üvegművésznek erre a célra készített egyedi poharát. A hangulat fokozódott. Offenbach Can Can-jával zárt a zenekar, a vérpezsdítő muzsikát pedig vérpezsdítő kóstolás követte. A korábban képeken, filmeken látott borvidékek ízeit az előtérben meg is kóstolhatták a jelenlévők. Ők azt is megtudták, hogy 2019-ben, a 10. gála április 4-én lesz. A szervezők már most megkezdik a készülődést, hogy minden idők legkülönlegesebb, jótékonyságban is kiemelkedő gálájával ünnepeljék a jubileumot, ajándékozzák meg Győrt, a régiót.

Pió Márta
a gála gesztora

 

 

Vissza