Kantharosz Gála

Páratlan élmény, kellemes társaság, csúcsborok, felemelő muzsika
és szívet melengető cél – így jellemezhető röviden a
Kantharosz Gála.
Rekord született a liciten!

Fergeteges hangulat a telt házas gálán 2017-ben

Fergeteges hangulat a telt házas gálán 2017-ben

Egyéb 🕔december 6, 2017

A meglepetések estje volt a 2017-es Kantharosz Gála. Miután a Győri Filharmonikus Zenekar Berkes Kálmán Liszt- díjas Érdemes művész vezényletével eljátszotta Brahms VI. Magyar táncát, szükség is volt a magyar virtusra. A színpadon ugyanis egyedül jelent meg Borbás Marcsi műsorvezető. Mint kiderült, új munkahelyéről nem tudott eljönni Rákóczi Feri. Mit lehet ilyenkor tenni? Sokáig nem szomorkodott, ugyanis hirtelen két segítője is akadt. Fehér Gábor, a Kantharosz szervező bizottságának tagja, aki talált egy történelmi nevet, Kovács Istvánét. No nem ezen a néven, hanem mint az Egri csillagok Bornemissza Gergőjét szólította a színpadra, aki műsorvezetőktől szokatlan módon még verset is mondott. Számtalan vidám pillanatot szerzett ez a váratlan csere.
Miután a fővédnök győri polgármester, Borkai Zsolt nevében Radnóti Ákos alpolgármester köszöntötte a nézőket, a főtámogató MKB Bank képviseletében Gyulavári Zsolt igazgató is beszámolt a bank támogatókedvének okáról, Gömöry Árpád a Büchl Hungária Kft. igazgatója, a legrégebben a gála mellett álló kiemelt támogató lepte meg a nézőket. Kigyűjtötte ugyanis az összes borral kapcsolatos mondatot az Egri Csillagokból. Aztán sorra mutatták be kincseiket a borászok, Borbás Marcsi úgy fogalmazott: országos figyelem kíséri már a Kantharosz gálát. Bizonyítja ezt az is, hogy az idén dr. Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter is felajánlott egy különleges Tokaji aszút a jótékony célra, gyermekek, ifjak álmainak valóra váltására. Nevében dr. Nagy István államtitkár köszöntötte a közönséget. Majd jöttek sorra a borászok az ország minden sarkából, hogy csatlakozzanak. A győri Borháló kereskedés összefogásra hívta – sikerrel – a pannonhalmi feltörekvő borászokat. Heten száz üveg bort hoztak. Az Ács, a Babarczi, a Cseri, a Hangyál, a Herold, a Pécsinger és a Tar pincészetek érezték úgy, hogy segíteniük kell. A Juhász testvérek Egerből hozták el boraikat a gálára. Balatonlelléről érkezett Pócz József, Somogy borásza. Horváth Ferenc a Kancellár Birtok tulajdonosa a különleges klímájú Somló vulkanikus tanúhegy szerelmese lett, és onnan hozott felajánlást a Kantharosz gálára. Villányból a páratlan Wunderlich Alajos folytatta a sort. Nem is akárhogy, véget érni nem akaró történetet hozott a borok mellé, amit aztán véget érni nem akaró nevetés és taps fogadott.
A szünet után felemelő pillanattal folytatódott az est. Wendler Enikő, az idei pályázat egyik nyertese nem csak eljutott egy versenyre, de felléphetett a gálán a filharmonikus zenekarral. Ugyancsak felemelő volt, amikor egy bájos női borász, Bárdos Sarolta a tokaji Nobilis Pince borász tulajdonosa beszélt a leghíresebb borvidékről, és nagylelkű felajánlásukról. A Szigetköz Lelke Pálinkaház zárta a nagylelkű támogatók sorát. Az est keltette érzések skáláján eljutottunk a meghatottságig. A licit tételt még feleségével választotta ki Rácz Ferenc, de felesége már nem láthatja, mennyivel járult hozzá ez a különleges párlat kis gyermekek, ifjak nagy álmaihoz. Mivel a tulajdonosnak még nem volt szava, ezért elhunyt felesége testvére, Sreiner Mónika mutatta be a tételt.
És elkezdődött a legizgalmasabb része a programnak, a licit. Akiknek a bevételt szánták az idén, a pályázat nyertesei a következők voltak: Győrújbarát: Egy a világunk Alapítvány, Gyárvárosi Iskoláért Alapítvány, Dunaszerdahely Életfa Polgári Társulás, Győri Református Egyházközség, Pázmándfalui Napsugár Óvodáért Alapítvány, Wendler Enikő fuvolista. Borbás Marcsi és Fehér Gábor nem győzték sorolni a számokat a licittáblák erdejéről. Az eredmény szinte hihetetlen. Tagai István ez Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusának országos vezetője jelentette be, hogy immár 12 millió 100 ezer forint gyűlt össze. A közönség a jegyével szavazott, és támogatta 500 ezer forinttal az Emésztőszervi Megbetegedésben Szenvedő Gyermekekért Alapítványt.
A zenekar Richard Wagner: Lohengrin – III. felvonás – előjátékával búcsúzott, majd színpadra léptek a licitálók nyertesei, és egyikük Hefter László üvegművésztől átvehette a legnagyobb licitért járó különleges, egyedi üvegpoharakat. Aztán az előtérben vidám kóstolásra várták a támogató borászok a vendégeket, köztük számos hírességgel kortyolgathattak együtt az idén. A gálát szervező civil szervezeteknek, az Első Győri Lions Clubnak, a Arrabona Lions Clubnak, a Patrónus Lions Clubnak jelen volt az országos kormányzója, Simon Zoltán, és Lions-díjasa Benkő László, valamint patronáltja, Agárdi Szilvia énekes. A Rotary Club Győr, a Rotary Club Győr Rába, a Rotary Club Győrújbarát oldalán szintén megjelent, sőt licitált is az országos kormányzó, Pénzes Ilona. Kíváncsi volt a gálára Szarka Gyula, a Ghymes együttes alapítója is. Valamennyien lelkesen állapították meg, hogy ilyen fergeteges hangulatra és felemelő estre nem számítottak. Ehhez nagyban hozzájárultak azok, akik jegyet vettek, akik licitáltak, és azok is, akik támogatták a Kantharosz összefogást. Köszönet illeti az MKB Bank, mint főtámogató, a Büchl Hungária, mint kiemelt támogató, a ProMinent és a Fodor kft, mint arany fokozatú támogatók, Győr Város Önkormányzata, Palatia Nyomda,Security Patent Kft. Hörmann Hungária Kft. Tadak- Nett Kft. Solydent Kft. Balter-Bau Kft. Metabond Magyarország Kft. Talent-Plan Kft. képviselőit, Folláth Szabolcsot, a Chotec Kft-t, a Pió Stúdiót, Lakatos GY. Lászlót. Köszönet a médiatámogatóknak, a Kisalföldnek, a Győr Plusz Médiának és a Borászati Füzeteknek.

Vissza