Kantharosz Gála

Páratlan élmény, kellemes társaság, csúcsborok, felemelő muzsika
és szívet melengető cél – így jellemezhető röviden a
Kantharosz Gála.
Rekord született a liciten!

A felvidékieket is várják a Kantharosz gálára

A felvidékieket is várják a Kantharosz gálára

Egyéb , visszhang 🕔február 22, 2018

Hét győri civil szervezet összefogásából született meg a Kantharosz jótékonysági gálának az ötlete, és az elmúlt nyolc év során több mint 53 millió forint gyűlt össze. A borászok a legjobb boraikat bocsátják árverésre ezen az esten, melyek nem kerülnek kereskedelmi forgalomba. A Győri Filharmonikus Zenekar teljesen díjmentesen adja a termet és a 72 fős zenekar szintén ingyen játszik, ami nagyra értékelendő. Akik jegyet vesznek a gálára, azok is támogatják a jó ügyet, hiszen a bevételből a gyermekek és szüleik által megpályázott célokra tudnak anyagiakat biztosítani, mondta Pió Márta, a Kantharosz gála gesztora ma a dunaszerdahelyi sajtótájékoztatón.

A nehéz sorsú, fogyatékos vagy nagyon tehetséges gyermekeket, ifjakat segítő, immár kilencedik gálára április 5-én kerül sor Borbás Marcsi, valamint Rákóczi Feri műsorvezetésével. A győri filharmonikusokat Berkes Kálmán Liszt-díjas, Érdemes művész vezényli.

A gála gesztora örömmel számolt be arról is, hogy a támogatást egészen tavalyig a Győr és annak közelében élő gyermekek, rászorulók kapták. Azóta viszont már távolabbra, a felvidéki régióra, Dunaszerdahelyre és környékére is kiterjesztették programjukat, amelynek köszönhetően tavaly a dunaszerdahelyi Életfa Polgári Társulás 500 ezer forintot kapott a pályázatára.

A dunaszerdahelyi Rotary Klub soros elnöke, Viola László szólt arról, hogy több nemes célt támogatnak, és nagyon odafigyelnek, hogy a támogatás jó helyre kerüljön. Ezért döntöttek úgy, hogy az Életfa Polgári Társulást ők is megsegítik. Elmondta azt is, hogy a tavalyi győri gálán a helyi Rotary Clubot tízen képviselték.

Megelőzés és segítségnyújtás

Pócs Zsuzsa, az Életfa PT elnöke ismertette, hogy a Szivárvány fejlesztő központban olyan gyermekekkel foglalkoznak, akiknek írás-olvasás zavaraik vannak, hiperaktívak, illetve autisták. Amikor tudomást szereztek a pályázati lehetőségről, két dologra helyezték a hangsúlyt. Az egyik a helyzetfelmérés, ezért arra kértek támogatást, hogy ki tudjanak járni a csallóközi óvodákba. Ott a szülőknek tanácsot adhatnak, hogy a „problémás” gyermekekkel hova fordulhatnak segítségért, ami igencsak fontos a későbbi gondok megelőzése érdekében. A másik dolog pedig a halmozott problémával küszködő gyermekek megsegítése, amiről Bodó Végh Veronika beszélt. Megemlítette azt a két kisgyermeket, akiket a támogatásnak köszönhetően rendszeresen látogathatnak. Az egyik egy súlyosan sérült mozgásképtelen kisfiú, aki a tornáztatásnak köszönhetően már szépen fejlődik. Másik pártfogoltjuk egy örökbe fogadott, nem beszélő kislány, aki borzasztó körülmények között élt, amíg keresztszülei örökbe nem fogadták.

Megtudtuk azt is, hogy az idén ugyancsak érkezett Dunaszerdahelyről pályázat, reméli, ismét sikeres lesz a felvidéki pályázó. A benyújtott pályázatok elbírálása még folyamatban van. Egyúttal felvetette azt is, hogy remélhetően a Csallóköz szívéből és a környékéről szintén mind nagyobb lesz az érdeklődés a gála iránt és sokan részt vesznek rajta.

Pió Márta portálunk kérdésére elmondta, hogy nálunk a Lions Clubok sokat tehetnek a beteg gyerekeket nevelő családok megsegítése érdekében, illetve olyan központok létrehozásáért, ahol a sérült gyerekek ellátását megoldhatnák, és felajánlotta segítségét ennek beindítására Dunaszerdahelyen is. Saját tapasztalatából elmondta, hogy egy-egy védett ház létrehozása – ahol mondjuk, autistákkal foglalkoznak – még viszonylag könnyen sikerülhet, ám az épületek fenntartása már később komoly fejtörést okozhat. Ezért kell alaposan átgondolni, hogy vajon működtethető-e hosszú távon egy-egy létrehozott intézmény. Az Életfa munkatársai ennek kapcsán konkrét példát is felhoztak arra, mennyit jelenthet, ha a szülők nem sajnálják a pénzt és fáradtságot, hogy gyermekük számára megtalálják a fejlődés útját. Lovas Andris egy nem beszélő huszonnégy éves autista fiú, aki csodálatos mandalákat készít.

 

forrás:www.felvidek.ma

 

About Author

Who wrote this article
Vissza